عقلانیت و مقاومت سه عنصر زیبا در سیره و شخصیت امام سجاد(ع) است
عقلانيت و مقاومت سه عنصر زيبا در سيره و شخصيت امام سجاد(ع) است

عقلانیت و مقاومت سه عنصر زیبا در سیره و شخصیت امام سجاد(ع) است

آيت الله سيد شرف الدين ملک حسيني گفت:عقلانيت و مقاومت سه عنصر زيبا در شخصيت امام سجاد(ع) و تمامي ائمه معصومين(عليهم السلام) است
شناسه خبر : 16156 تاریخ انتشار : ۲۳ شهريور ۱۳۹۹ زمان انتشار : ۱۹:۱۶

به گزارش ستاد ارتباطات رسانه اي (فهما)، آیت الله «سید شرف الدین ملک حسینی»  ظهر امروز یکشنبه، 23 شهریور در سلسله نشست‌های امام سجاد(ع) اسوه معنویت، عقلانیت، از سری برنامه‌های دهمین کنگره بین المللی امام سجاد(ع) در قالب وبیناری به میزبانی ستاد فهما این استان، برگزار شد، اظهار کرد:  معنويت، عقلانيت و مقاومت سه عنصر زيبا در شخصيت امام سجاد(ع) و تمامي ائمه معصومين(عليهم السلام) است.

 

نماينده مردم کهگيلويه و بويراحمد در مجلس خبرگان رهبري با بيان اينکه پيرامون سيرت امام سجاد(ع) بايد عقلانيت ايشان را بر معنويت مقدم شمرد، اظهار کرد: عقلانيت محور تمامي ويژگي هاي انسان به ويژه امام انسانيت است. عقلانيت يعني درک دقيق نسبت انسان با خودش، نسبت با جهان هستي و نسبت او با خداي متعال است و اگر اين درک اتفاق بيافتد در عنصر دوم يعني معنويت تجلي پيدا مي کند.

 

آيت الله ملک حسيني، ابراز کرد: معنويت به معناي رفتاري عقلاني، احساسي و جوارحي است که پس از دست يافتن انسان به درک عقلاني از نسبت هاي مذکور ايجاد شده است آن وقت است که انسان در يک محيطي که مي توان نام آن را محيط معنوي وجودش گذاشت متجلي مي شود و باتوجه به اينکه اين مسير، مسير ساده اي نيست و مسير پرمخاطره و داراي فراوان است به عنصر سوم يعني مقاومت هم نياز داريم.

 

وي در خصوص جايگاه والاي امام سجاد(ع) گفت: حديثي از امام حسين(ع) نقل شده است که مي فرمايد: پيامبر اکرم(ص) از سيدالشهدا به عنوان «زينت آسمان ها و زمين، چراغ هدايت و کشتي نجات» ياد کردند و در ادامه اين حديث در شأن امام سجاد(ع) مي فرمايند: «أن الله عزوجل رکب في صلبه نطفة کل القمر» خداوند يک گوهري در حسين بن علي(ع) قرار داده که چون قمر است. چون حسين ابن علي به مثابه شمس است فرزند او به مثابه يک قمر است. اگر کسي از اين انسان پيروي کند رشد مي يابد و صعود مي کند و اگر مسيري غير از آن را برود سقوط مي کند و امر او به ذلالت منتهي مي شود.

 

نماينده مردم کهگيلويه و بوير احمد در مجلس خبرگان رهبري، تصريح کرد: انساني که پيروي از او مايه رشد، و انحراف از او باعث سقوط است بي شک انساني است که از سه ويژگي عقلانيت، معنويت و مقاومت برخوردار است.

 

وي درخصوص تببين اين عقلانيت از سوي امام سجاد(ع)، اظهار کرد: اگر به دعاهاي وارده از ايشان مراجعه کنيد در برخي از دعاها امام(ع) به بيان درک نسبت خود با خدا متعال پرداخته است و بعد در برخي ديگر درک صفات و افعال خداوند را تبيين کرده است و اين ها همه نشان مي دهد که امام سجاد(ع)، حياتش را در اين حوزه در اوج عقلانيت سير و سپري ميکند. آيت الله ملک حسيني، اضافه کرد: امام سجاد(ع) در دعاي ابوحمزه ثمالي مي فرمايند: «بِکَ عَرَفْتُکَ، وَ أَنْتَ دَلَلْتَنِي عَلَيْکَ، وَ دَعَوْتَنِي إِلَيْکَ، وَ لَوْ لاَ أَنْتَ لَمْ أَدْرِ مَا أَنْتَ‏. من تو را به تو شناختم و تو مرا بر وجود خود دلالت فرمودي و بسوي خود خواندي و اگر تو نبودي من نمي‏دانستم تو چيستي».

 

وي در بيان ابعاد خداشناسي امام سجاد(ع)، گفت: درک خداي متعال اساساً نياز به برهان ندارد و شهود محض، حقيقتي است که رابط بين انسان با خدا است اگر انسان چنين خدايي را درک کرد از تمامي ارجاس و انجاس حفظ مي شود.

 

 نماينده مردم کهگيلويه و بوير احمد در مجلس خبرگان رهبري، بيان کرد: اگر نگاه امام سجاد (ع) به دنيا را ببينيد با اين حديث روبرو مي شويم که مي فرمايند: اي اصحاب و اي برادرانم؛ شما را به آخرت توصيه مي کنم که حقيقت اين دنيا است. به دنيا توصيه نمي کنم چرا که خود شما اهل دنيا و متمسک به آن هستيد بنابراين از پوسته شما را به عمق دعوت مي کنم. آيا نشنيده ايد که عيسي گفت کسي بر موج دريا خانه نمي سازد؟ انسان مشغول موج شود اما از حقيقت آب بهره مند نشود اين عدم درک درست او از دريا است جهان هم همين طور است.

 

 وي عنوان کرد: اگر بخواهيد عقلانيت را در حيات و کلمات امام سجاد(ع) مشاهده کنید موارد فراوان است براي مثال دعاي هفتم صحيفه سجاديه: « يَا مَنْ تُحَلُّ بِهِ عُقَدُ الْمَکَارِهِ، وَ يَا مَنْ يَفْثَأُ بِهِ حَدُّ الشَّدَائِدِ، وَ يَا مَنْ يُلْتَمَسُ مِنْهُ الْمَخْرَجُ إِلَي رَوْحِ الْفَرَجِ...» که مقام معظم رهبري(مدظله العالي) خواندن اين دعا را براي رفع بلاي کرونا توصيه کردند؛ اين بيان افعال الهي و درک درست از حقيقتي است که حاکم بر هستي است.« آيت الله ملک حسيني، در اشاره به ابعاد معنوي شخصيت امام سجاد(ع)، گفت: نوبت که به معنويت برسد اين عقلانيت است که در حيات فرد متجلي مي شود. اگر درک نسبت به خداوند متعال اين باشد انسان تبديل به انساني با حيات عبادت و سجود مي شود؛ زين العابدين و سيدالساجدين مي شود.

 

 

آیت الله ملک حسینی خاطرنشان کرد: با اين اوصاف، انسال تبديل به حقيقتي مي شود که وضو و طهارت او و ايستادنش به نماز متفاوت از ديگران مي شود. چنانچه فرزندش امام باقر(ع) در توصيف حالت عبادت ايشان از چشم هاي قرمز شده، صورت ورم کرده ، پاهاي متورم و پيشاني پينه بسته ياد مي کند. اين حالات معنوي و ويژه متأثر از تجلي درک امام سجاد(ع) از خداوند است.

 

اين کارشناس علوم ديني، در بيان ساير ويژگي هاي امام سجاد(ع)، گفت: زماني که يزيد ابن معاويه سئوال کرد: اسم تو چيست؟ فرمودند: علي. گفت: نام برادر ديگرت که در کربلا کشته شد؟ فرمودند:علي. گفت: نام ديگري؟ فرمودند: علي. گفت همه علي؟ در جواب فرمودند: اگر پدرم فرزندان ديگري هم داشت نام آن ها را هم علي مي گذاشت. و بعد يزيد گفت: چقدر فرزندان پدرت کم بودند؟ اين سه پسر. امام(ع) فرمود: من تعجبم آن است که ما چگونه براي پدر متولد شديم. پدر ما شبانه روز هزار رکعت نماز مي خواند.

 

وي ادامه داد: وقتي شمس وجود امام سجاد(ع) کسي است که هزار رکعت نماز مي خواند باعث مي شود اين قمر هم مانند آن شمس( امام حسين(ع)) نوراني شود و بدرخشد و در احوال امام سجاد(ع) هست که در بعضي از اوقات شبانه روز هزار رکعت نماز مي خواند. آيت الله ملک حسيني، در بيان روايتي ديگر از زندگي گهربار چهارمين پيشواي شيعيان، گفت: يکي از خلفا به کنيز امام سجاد(ع) رسيد و گفت: علي ابن الحسين(ع) را براي من توصيف کن. گفت مفصل بگويم يا مختصر؟ گفت: کوتاه. گفت: نشد روزي براي او طعامي بياورم و او روزه نباشد و نشد شب براي او رختخوابي بياورم که او پيوسته مشغول به قيام و عبادت نباشد. وي با بيان اينکه حيات امام سجاد(ع) حيرت انگيز است، اذعان کرد: اگر انسان چنين خدا و دنيايي را درک کرد و جهان و انسان را هم شناخت؛ نوع حرکتش متفاوت از ديگران هم خواهد بود. در او يک نوع جهاد تجلي پيدا مي کند يک نوع مقاومت که حيات او را متمايز از حيات ديگران قرار مي دهد و اين براي همه ما به مثابه يک درس است.

 

نماينده مردم کهگيلويه و بوير احمد، از وجود مقدس امام سجاد(ع) به عنوان الگويي براي هستي ياد کرد و متذکر شد: بيان اين روايات و احاديث به معناي بازگو کردن خاطرات ديني ما نيست بلکه آموزش است و با گفتن آن ها ان شاء الله اندکي ياد بگيريم و فاصله خود را با اماممان بسنجيم و تلاش کنيم اين فاصله را کم کنيم.

 

وي در ادامه به بيان ويژگي مقاومت در سيره اين امام همام پرداخت و ابراز کرد: امام سجاد(ع) و مقاومتش در کوفه و سخنرانيش در شام، وقتي که گفت اجازه بده من بر اين چوب ها بروم(نام منبر را نگفت) چقدر زيبا است و بعد فرمود: أَيُّهَا النَّاسُ أُعْطِينَا سِتّاً وَ فُضِّلْنَا بِسَبْعٍ و سخنراني کرد. ايشان با اين سخنراني آتشين، شرايط شام را که کانون خلافت بود تغيير داد.

 

آيت الله ملک حسيني، با بيان اينکه دردسرهاي دوران امامت امام سجاد(ع) پس از عاشورا شروع شد، خاطرنشان کرد: گذشته از اينکه دوران يزيد اندکي ادامه پيدا کرد، دوران امامت ايشان با بدترين شرارت هاي دو نفر از مدعيان خلافت که در زمره خبيثان تاريخ قرار دارند، همزمان بود. مروان حکم و عبدالملک مروان دو انسان سفاک بيرحم جسور و بي ادب بودند که از هيچ جنايتي دريغ نداشتند.

 

وي تأکيد کرد: مقاومت امام سجاد(ع) در حقيقت مديريت زمان بود تا دين و دينداران بمانند و پيام عاشورا در تاريخ جاري شود. اين مقام مسئول، در ادامه به ديگر موانع دوران امامت ايشان اشاره و خاطرنشان کرد: دوران امامت ايشان با عبدالله ابن زبير همزمان بود که مدعي خلافت بود او هم سفاکي مروانيان و هم بازيگري سفيانيان و هم غرور عباسيان را با هم داشت که امام علي(ع) در مورد او فرمود: «زبير هميشه از ما اهل بيت بود تا زماني که فرزند نا مبارکش، عبدالله بزرگ شد» اين فرزند شوم، سرنوشت پدرش را تغيير داد. زبيري که شمشيرش به رسول خدا(ص) خدمت ها کرده بود را به ظلالت کشاند. اين فرد زماني که مسلط بر جامعه شود چه مي کند؟

 

وي در بيان دشمني و قصاوت فرزند شوم زبير، گفت: امام شاهد روزي بود که اين فرد ملعون بني هاشم و اهل بيت را جمع کرد تا آن ها را بسوزاند، اگر دشمنان عبدالله ابن زبير نرسيده بودند قطعاً آنان را سوزانده بود.

 

آيت الله ملک حسيني، بيان کرد: امام سجاد(ع) در بدترين شرايط و سخت ترين دوران، آن چنان مديريت مي کرد که در کنار بهره برداري از درک و شخصيت محمد ابن حنفيه و ديگر انسان هاي لايق، نام سيدالشهدا با اشک هاي ايشان باقي ماند. اميرالمومنين علي(ع) و توحيدي هايش در دعاي امام(ع) و پيام هاي نبي اکرم(ص) در گفتگوهاي امام سجاد(ع) با ديگران باقي ماند.

 

وي با تأکيد بر اينکه بشريت معناي بشر بودن خود را در رسالت الحقوق امام سجاد(ع) دريافت، ادامه داد: رسالت الحقوق يعني حقوق بشريت اعم از حقوق فردي و شهروندي و اساساً معناي امامت را امام سجاد(ع) به همه نشان داد.

 

نماينده مردم کهگيلويه و بوير احمد در مجلس خبرگان رهبري، تصريح کرد: اگر خداوند متعال انساني را برمي گزيند تا امام باشد نقش حياتي مي تواند در زندگي بشر ايجاد کند چرا که حيات آن ها زيبا و ممات و شهادت آن ها هم مبدأ خير در جامعه است. وي در پايان ابراز اميدواري کرد: دهمين کنگره بين المللي امام سجاد(ع) و سلسله نشست هاي امام سجاد(ع) اسوه معنويت، عقلانيت و مقاومت که شاهد برگزاري يکي از اين نشست ها به ميزباني استان کهگيلويه و بوير احمد هستيم، برنامه فاخري باشد و استان بتواند نقش خود را در اين عرصه ملي ايفا کند.